Az év vége felé beköszöntenek a gyertyagyújtó ünnepek. A szeretet ünnepéhez közeledve sokan kilátogatnak a temetőbe, de vannak akik otthon emlékeznek meg elhunyt családtagjaikról 1-1 mécses , vagy gyertya meggyújtásával. A családtagokról, ismerősökről való megemlékezés megható, azonban elővigyázatosnak kell lenni otthonunkban a nyílt láng használatával.

-Csak olyan helyen tegyük le a gyertyát a lakásban, ahol nincsen éghető anyag! - figyelmeztet Klem Róbert tűzoltó alezredes. - A legfontosabb dolog, hogy ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyát! - világít rá a legtöbb tűzeset okára.

- Volt egy olyan eset, amikor a függöny mellé tették le a gyertyát és a szél odalibbentette ettől lángra kapott - mondta Klem Róbert.

Az elmúlt években több esetben találkoztak a tűzoltók tragédiával, melyet az otthoni mécseségetés okozott. Elsősorban idős embereknél fordult elő, hogy gyertyát gyújtottak szeretteik megemlékezésére, de a kései órákban nem oltották el azt, így amikor álomba szenderültek, a tűz továbbterjedt a környező éghető tárgyakra. Sok esetben nem is a tűz által, hanem füstmérgezésben fulladnak meg az emberek.

Hasonló tűzvédelmi előírások vonatkoznak az adventi koszorúkra is. Itt különösen figyelni kell arra, hogy az ünnepi koszorúra helyezett gyertyák ne égjenek csonkig, illetve azokat nem éghető anyagú alátétre helyezzünk úgy, hogy rögzítve legyen a koszorún az eldőlés elkerülése ellen.

Az első gyertyákat mindig csak rövid ideig égessük, hiszen a következő héten újra meg kell gyújtani, így azok egyre kisebbek lesznek és egyre jobban leégnek.

- Fontos, hogy gyerekek ne engedjük közel az égő tárgyakhoz - tette hozzá Klem Róbert, tűzoltó alezredes.

Címkék: gyertyagyújtás, mécses, ünnep, advent, kék hírek