A tolvajok az életüket is kockáztatják, hogy kibelezzenek egy transzformátort, és megszerezzék a benne lévő réztekercset. Volt akit halálos áramütés ért emiatt.

trafo1

Molnár István, az E.ON üzemirányítási osztályvezetője elmondta: - Ezek a berendezések feszültség alatt vannak. Ez 20 ezer Volt. Amikor ezt el akarják távolítani, meg kell közelíteni. Ki-ki a maga módján végzi ezt el, van aki spájszerrel löki le, van aki kikapcsolja, de ők nem biztonságos körülmények között végzik.

trafó4

Emellett a kár is óriási. Ráadásul a tolvajok általában áramszünetet okoznak, közüzemi szolgáltatók működését zavarják meg. Pusztításuk után a lelógó vezetékek pedig az arra járókat fenyegetik áramütéssel.

A transzformátorban lévő 20 kilós tekercs a színesfémátvevő telepen mindössze 30 ezer forintot ér. A rézhuzaloknak kilogrammonként 1200 forint a Méh-telepes ára. Két-három bűnöző egyszerre ténykedik, hogy megkaparintsák. Előbb egy elhagyatott transzformátort keresnek, lehúzzák a helyéről, áramtalanítják, majd alkatrészekre szedik.

trafó3

A tolvajok 1-2 millió forintot érő transzformátorokat tesznek tönkre, hogy ellophassák ezeket. A bűncselekmények a gazdasági válság miatt visszaestek, mert alacsony volt a fém felvásárlási ára, ám úgy tűnik, a piacok már érzékelik a javulást. Újra nőtt a színesfém ára, ezért júniusban 40 hasonló lopást követtek el a szolgáltató területén.

trafo1

A rendőrök igyekeznek felvenni a kesztyűt. 13 tolvajt fogtak el a kaposvári rendőrök a napokban. A bandát egy 39 éves csökölyi, és egy 29 éves kercseligeti férfi vezette. 12 transzformátor lopással gyanúsítják őket a rendőrök, ebből 6 Kaposvár környékén történt. A tettesek után azonban még baranyai és tolnai rendőrök is nyomoznak.

trafo2

Az elkövetők már három évvel ezelőtt is lebuktak, ám a szabadulásuk után újra belefogtak ugyanabba üzletbe. A nyomozóknak Takács Gábor, a kaposvári rendőrkapitányság alezredesének vezetésével csak a régi aktákat kellett átnézniük, hogy megsejtsék, kik állnak az újabb bűncselekmények mögött. Négyen a tolvajok közül előzetes letartóztatásban vannak, egy ötödik férfi pedig más ügyben kiszabott jogerős börtönbüntetését tölti.

Fotók: E.ON  

Címkék: Méh-telep, színesfém tolvajok, Takács Gábor, Molnár István, E.ON, lopás, kék hírek