Somogyban legtöbbször a szolgáltatók vagy az önkormányzat embereinek adják ki magukat, vagy azt mondják: meghozták a rokon tartozását. Van olyan idős házaspár, akihez kétszer mentek be a csalók. Azt mondták: pénzt hoztak az önkormányzattól, csak fel kellene váltani.

- Nagyon gyanús volt énnekem. Mondtam neki, akkor mutassa meg azt a pénzt, amit hozott. Nem mutatta meg, csak hímezett-hámozott, hogy őt az önkormányzat küldte, segélyt adnak - mesélte Fülöp Józsefné. A 68 éves asszony nem ijedt meg, kiabálni kezdett és elzavarta a tolvajokat.

- A lányom mindjárt fölhívta az önkormányzatot, és azt mondták, hogy ilyen nincs. Ha adnak segélyt, azt a postás hozza, nem ilyen fiatalemberekkel küldik - tette hozzá.

Azóta az idős asszony a nyakában hordja a segélyhívót. Ha visszatérnek a bűnözők, azonnal segítséget kér a szociális gondozóktól.

- Általában ezek a trükkös behatolók a szociális ellátás szlogennel mennek be, ebbe belekapaszkodnak az idősek, azt gondolják, hogy ez nekik csak jó lehet, és mivel jóhiszeműek, beengedik őket - magyarázza Ivók Annamária, a Szociális Gondozási Központ vezető gondozója.

A kaposvári szociális gondozási központban 105 beteg és idős embert látnak el. 90-nek van jelzőkészüléke. Az idősek ingyenesen hívhatják a kaposvári rendőrséget.

Előfordult olyan is, hogy polgárőröknek és rendőröknek adták ki magukat az elkövetők. Egy ilyen csoport több megye területét is végiglátogatta.

Idén augusztusig 28 idős embert fosztottak ki Somogyban a tolvajok. Ez hárommal több, mint tavaly ilyenkor. De sokkal többször próbálkozhatnak. A bűnözők leggyakrabban szolgáltatókra, vagy az önkormányzatra hivatkoznak, hogy bejuthassanak a lakásba. Néha arról hazudnak, hogy az öregek rokanainak hoztak pénzt. A házaló kereskedőkkel is vigyázni kell.

- Mivel ezekben a lakásokban, ingatlanokban a csalók előzetes terepszemlét nem tudnak tartani, ezért valamilyen módszerrel mindig megpróbálják elérni, hogy az otthon tartott készpénzt előhozzák - magyarázta Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. - A leggyakrabban nagyobb címletből kérnek visszaadást, és ezt így érik el. Ritkán előfordul, hogy ezek rablássá fajulnak, ilyenkor az idősek kezéből a készpénzt kiveszik és elfutnak vele.  

A rendőrök felvették a kapcsolatot a szolgáltatókkal, hogy közösen tájékoztassák a nyugdíjasokat. A körzeti megbízottak pedig rendszeresen tartják a kapcsolatot az egyedül élő idősekkel.

Címkék: rablók, kék hírek