Somogyfajszon még homokzsákokat pakolnak

Megáradt a Berek-patak és több házat is elöntött. Sall István, Somogyfajsz polgármestere elmondta: hajnali fél hat óta pakolják a homokzsákokat. Szerencsére nem kellett kitelepíteni senkit. Öt ház fala viszont annyira felázott, ami a későbbiekben még gondot okozhat.

Somogyfajszon három helyen okozott gondot a víz. A Berek-patak környékén, a Kossuth Lajos u. 33-35. környékén és a Petőfi utca végén. Szerda dél körül már csak az udvaron álló ólakat és a melléképületeket kellett védeni.

A marcali tűzoltók és a katasztrófavédelem munkatársai mellett a helyiek és a szomszédos települések is küldtek erősítést.

- Köszönjük mindenkinek az önzetlen segítséget - mondta Sall István. - Újvárfalváról és Pusztakovácsiból kisbusszal érkezett a munkaerő. Hallották, hogy elöntött minket az ár és azonnal elindultak.

Somogyfajszon várhatóan 2 óra körül már végeznek az árvízvédelmi munkával. Utána jöhet a takarítás.

Hirtelen hatalmas mennyiségű csapadék hullott le szerda hajnalban Somogy megyében. Andocson a nagy mennyiségű vizet nem tudták a csatornák elnyelni. Házakba tört be a víz, de nem kímélte a járdákat, hidakat sem.

Délelőttre elállt az eső, az andocsiak az utcákról takarítják a sarat, tisztítják az átereszeket és az árkokat. Törőcsik Ferencné polgármester a KaposPontnak elmondta: egy háznál a lezúduló víz kidöntötte a kerítést, több helyen homokzsákokkal kellett a lakóépületeket megvédeni, mert befolyt az iszapos víz. A pincékben is sok helyen víz áll.

Egy vályogban lakó család kérte, hogy a bútoraikat szállítsák át biztonságos helyre, mert a falak valószínűleg feláztak. Nagytoldipusztánál a sínek a levegőben lógnak, mert kimosta alóla a töltést.

Vasutat, kerítést és hidat rombolt a víz Andocson

Munkatársunk arról tájékoztatott, hogy a kertekben a vetemény mindenhol a földön fekszik. Szira Istvánné például arról panaszkodott neki: a telke annyira felázott, hogy még az állatait sem tudta megnézni. A katasztrófavédelmi szakemberek is elsüllyedtek az udvarában, így ő is a házában ragadt.

Andocson hajnali háromkor kezdett szakadni az eső, az éjszaka rövid ideig jég is esett.

Elmosta a vasúti pályát

Kisbárapáti és Karád között elmosta a víz a vasúti pályát - erősítette meg Imre Lászlóné a MÁV-Start területi kommunikációs vezetője. - Ezen a szakaszon jelenleg vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A MÁV pályaépítő munkatársai jelenleg is dolgoznak a probléma elhárításán.


Nagyobb képmérethez kattintson a térképre!
Nagyobb képmérethez kattintson a térképre!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


Sárga színnel a sárral elöntött utakat jelöltük, kék színnel pedig a csapadékkárok helyszíneit.

A tabi tűzoltókat újabb és újabb esetekhez riasztják. A kár óriási. A rendőrség teljes szélességben lezárta a 65-ös út tabi elágazóját, mert azt iszap borítja. Fogalomkorlátozást rendeltek el a 67-es úton Somogybabod, Gamás és Vadépuszta környékén is - tudtuk meg Karsay Kornéltól, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes sajtóreferensétől.

Sár borította a 67-es főutat Somogybabodnál

Nágocson éjjel háromkor kezdett el esni az eső. Öt-hat órakor már védekezni kellett az udvarokba, pincékbe beömlő víz ellen. Több háznál szivattyúzzák a vizet.

- Nagy a baj! -  mondta a KaposPontnak Pál Imréné, Nágocs polgármestere. - A Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány házát elöntötte a csapadék. Az alagsori nyomdában térdig ér a víz, a kinyomtatott és bekötött könyvek eláztak.

Hasonló a helyzet a most épülő idősek otthonával. Az épületet a következő hetekben szerették volna átadni. Már a gipszkartonozást, a festést és a belső munkákat végezték. A szobákban lerakott szerszámok és az építőanyagok is 40-50 cm magas vízben állnak.

Olyan hirtelen és nagy mennyiségben jött az eső, hogy a lezúduló csapadék ellen épített támfal egy részét is elmosta. Az árkokat és az átereszeket eltömi a hordalék.

A helyszínen jelenleg a tűzoltók, a katasztrófavédők és az önkormányzat emberei építenek nyúlgátat és mentik a menthetőt.

A kaposvári tűzoltókat reggelig öt helyre riasztották, Mernyére, Osztopánba, Gamásra és Kisbárapátiba. Mernyei olvasónk szerint az árkok színültig vannak, ha tovább esik, hamarosan elöntheti az utcákat.

Gamáson és környékén az utakat kell letakarítani. Vadépusztánál is sár öntötte el a 67-es főutat. Több pincét is elöntött a víz. Egy házból ki kellett telepíteni az ott élőket. Egyiküket, egy fekvőbeteget kórházba szállították, míg a család többi tagja egy másik házukba költözött. Jelenleg az elöntött házakat takarítják.

Kisbárapátiban szintén épületeket, pincéket öntött el a víz. Az egyik lejtős utcából a főtérre temérdek követ, téglát és törmeléket sodort le az ár. Egy idős asszonynál telkén kidőlt az alámosott kerítés. Kiss Jánosné polgármester elmondta: szerencsére összetart a falu lakossága és közös erővel takarítják a környéket.

Sártenger Mernyén

A hajnali és reggeli órákban lehullott nagymennyiségű csapadék a megye középső és északi részén az autóbusz-közlekedésben is fennakadásokat okozott. Somogybabod, Mernyeszentmiklós, Felsőmocsolád térségében vízátfolyások miatt a járatok 15-20 perc késéssel közlekedtek. Fiad, Kisbárapáti, Törökkoppány térségében nagymennyiségű hordalék került az utakra, ezért a buszok szintén késéssel közlekedtek. A Siófok – Tab – Kaposvár – Pécs útvonalon közlekedő járatok 30 perc késéssel érkezett Kaposvárra.

A reggeli órákban a 65 sz. főközlekedési utat a közútkezelő Som térségében teljes szélességében lezárta, a közúti közlekedés jelenleg azon az útszakaszon áll - tájékoztatott a Kapos Volán Zrt.

Szentgáloskéren is összefogásra volt szükség a víz ellen. Egerszegi Ferenc polgármester elmondása szerint reggel óta 30 közmunkás, rakodógépekkel meg tudták akadályozni, hogy a víz betörjön a házakba. A hatékony védekezésnek köszönhetően nem kellett kiköltöztetni lakókat, viszont a kertekben hatalmas károk keletkeztek.

A katasztrófavédőktől 300 homokzsákot kaptak, az esetleges újabb eső elleni védekezésre.

Címkék: ítéletidő, árvíz, eső, kék hírek