A vádlott tavaly nyáron ráparancsolt az egyik szobatársára, hogy menjen el koldulni, majd az összegyűjtött pénzt adja neki. Megfenyegette, a sértett pedig nem mert ellenkezni. Alkalmanként 4-5 ezer forintot kéregetett össze az utcákon. A vádlott egy másik fiatalt is bevont az üzletbe. Őt is elzavarta koldulni, veréssel fenyegette. A másik sértett is leadta a pénzt, néha azonban nem volt kedve koldulni. Ilyenkor a vádlott megütötte és kicsavarta a kezét.

A 16 éves fiú nem ismerte el a bűnösségét a bíró előtt. Azt mondta: ő nem zsarolta társait. A többiek tartoztak neki, és önként ajánlották fel, hogy koldulással törlesztik a tartozást. Kényszerhelyzetben volt, mert ő is tartozott valakinek, állította. Ez azonban nem bizonyosodott be a bíróságon. A vádlott elismerte, hogy néha bántotta a társait, de ez más okból történt, egyszer azért, mert egy lopás miatt beárulták a nevelőknek.

A 16 éves fiú ugyanis több lopást is elkövetett bűntársával együtt.  Egyszer elcsalták a helyéről az intézet portását, amíg a vádlott a fülkéből ellopott harmincezer forintot. Máskor az utcán járókelő nők kezéből kikapták a táskát, és elszaladtak. Még egy házba is bemásztak a nyitott ablakon át, hogy lophassanak.

A vádlott nem tagadta a tolvajlásokat, minden sértettől bocsánatot kért a bíróságon. Zsarolásért és lopásért két év javítóintézeti nevelésre ítélték ma a kaposvári bíróságon. Bűntársát 25 nap közérdekű munkára ítélték, mert részt vett a lopásokban.   

Címkék: Zita Gyermekotthon, koldulás, zsarolás, Kaposvár, kék hírek