hamispenz


A nyomozás még tavaly ősszel kezdődött, amikor néhány hónapig napi rendszerességgel bukkantak fel hamis 500 forintosok Kaposváron és környékén. A rendőrök az álbankókat elküldték a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek, akik megállapították, hogy nem túl jó minőségű fénymásolatokról van szó, amelyeknél az eredeti bankó hibáját, pl. egy szakadást tovább fénymásolt az elkövető. Az 500-as bankó egyébként könnyen hamisítható, mert kevés biztonsági elemet tartalmaz. A kaposvári férfi másolatain sem voltak un. biztonsági elemek: a fémszál (ami egyébként nincs is az 500-ason), a vízjel, a papír minősége sem volt megfelelő. A gyanúsított részben beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A kihallgatásán azt vallotta, hogy egy ismerőse, akinek még a nevét sem tudja, naponta járt hozzájuk. Az ismerős nyomtatta ki a számítógépen a hamis pénzt, ő csak kölcsön kérte a bankókat. A büntetlen előéletű férfinek kaposvári és dombóvári lakcíme is van. Jelenleg Gyesen van, négy gyermekét neveli. Legtöbbször a kaposvári piacon és egy bevásárlóközpontban fizetett az általa gyártott hamis pénzzel. Ott ugyanis a nagy forgalom miatt kevésbé ellenőrizték a kis címletű bankjegyeket.

A férfi számítógépén vezetői engedélyek, személyi igazolványok hamisításához szükséges nyomtatási sémák is voltak. Erről azt állította, hogy az öccsének akart jogosítványt készíteni. Szabadlábon védekezik. A pénzhamisításért öt év börtönnel is sújthatja a bíróság.  Kaposváron egyébként általában havonta 2-3 hamis bankjeggyel találkoznak a nyomozók.

Címkék: Magyar Nemzeti Bank, hamisítás, pénz, kék hírek