gyakorlat


Hatalmas füst, vérző emberek és diákok sikolya törte meg a déli csendet. Először a sérülések súlyosságát mérik fel. Ilyenkor még a szomszéd megyékből is hívhatnak mentőket.
- És ha szükséges, és miután a légi mentés a jó idő esetén működik, lehetőség van mentőhelikopterek ide irányítására – mondta Buda Péter regionális orvosigazgató.

A gyakorlat szerint  a legtöbb diákot lelkileg viselték meg a történtek. Velük pszichológus beszélgetett. A sérülteknek külön sátrat állítottak fel. A tűzoltók két irányból érkeztek. Oltanak és mentenek egyszerre. Az egyik autóban ugyanis bent rekedtek a sérültek.

- Ezekben az esetekben az idő nagyon drága, tehát a tanácstalanság az luxus – mondta Gulyás László alezredes, megbízott tűzoltó parancsnok. Hozzátette: ezt nem engedhetjük meg, sem mi, sem az együttműködő társszervek, itt nagyon fontos a pontosság, a gyorsaság és a szakszerűség.

A szakemberek szerint az együttműködés a legfontosabb.
- Csak a kommunikáción múlik, hogy hány életet lehet megmenteni – mondta Kemény Gábor kaposvári rendőrkapitány.

A gyakorlaton 26 súlyos és könnyű sérültet láttak el. A buszban két gyerek és egy felnőtt kísérő meghalt. Őket egy külön sátorba vitték. A balesetnél a gépészes diákok és a vöröskereszt csapata segített.

A szakemberek szerint fontos a gyakorlás. Somogyban több súlyos tömegbaleset is történt. Legutóbb 7 éve májusban Siófokon, amikor egy német turistabusz ütközött egy vonattal, akkor 34-en haltak meg.

Címkék: Buda Péter, Kemény Gábor, baleset, kék hírek