Elítélték szerdán azt a 36 éves kaposvári tűzoltót, akit azzal vádolt az ügyészség, hogy halálos balesetet okozott, amikor járműve felborult és rádőlt egy szemből érkező szémélygépkocsira Sántos közelében.

A hivatásos tűzoltó főtörzsőrmester gépjárművezető volt egy Mercedes szerkocsin 2005 óta. 2008. áprilisában egy vihar után az ötödik riasztáshoz igyekeztek. Sántos felől Szentbalázs felé haladtak a 66-os úton 79-85 km/óra sebességgel. Az úttest esőtől nedves és vízátfolyásos volt.

Videónk a helyszínről, 2008 áprilisából.

A vád szerint a tűzoltó nem az útviszonyoknak, az út vonalvezetésének, valamint a jármű sajátosságainak megfelelő sebességgel vezetett, túl gyorsan hajtott. A kanyarban a kocsi elvesztette a stabilitását, megpördült a tengelye körül és az úttesten balra sodródott. Ráborult egy szemből érkező személyautóra majd 20 métert tolta maga előtt. A sofőr, egy kaposvári férfi a helyszínen életét vesztette. Utasa, egy nő, súlyos sérüléseket szenvedett. Hat tűzoltó és a vádlott könnyebben megsérült a balesetben.

A kaposvári bíróságon első fokon felmentették a tűzoltóautó sofőrjét a halálos baleset gondatlan okozásának vádja alól. Szerdán azonban elítélte a Somogy Megyei Bíróság másod fokon. Azt mondták: a férfi túl gyorsan hajtott egy olyan útszakaszon, amelyen naponta járt, így jól ismerhette. 1 év 4 hónap börtönre ítélték 2 évre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője a Pécsi Ítélőtáblához fellebbezett.

Címkék: tűzoltóság, baleset, kék hírek