hólánc

Rendkívül nagy mennyiségű hó várható

Szerda estétől csütörtök kora délelőttig általában 10-25 cm friss hó várható. Helyenként azonban 25-35 cm is hullhat. Utóbbi mennyiség valószínűleg Somogyban. Csütörtök napközben és este további havazás várható (kb. 3-10 cm). A régió nyugati részén hófúvás is előfordulhat.

A Kaposvári Rendőrkapitányság illetékességi területén a szokásosnál kétszer annyi rendőr áll szolgálatban a rendkívüli időjárási körülmények miatt. A kapitányság azt kéri, hogy csak az keljen útra, akinek feltétlenül el kell indulnia. Ebben az esetben pedig vigyenek magukkal hóláncot, meleg italt és takarót. A gépkocsiban legyen elegendő mennyiségű benzin, hogy elakadás esetén fűteni tudjanak. Elakadás esetén hívhatják a Kaposvári Rendőrkapitányság ügyeletét a 82/502-700-as telefonszámon.

A következő 24 órában intenzív havazást jósoltak a Dél-Dunántúlra az időjárásjelentések, ezért a rendőrség és a Közútkezelő két kritikus somogyi útszakaszon megelőzni akarja az elakadásokat.

Ha esni kezd a hó, kiteszik a Hólánc kötelező útjelzőtáblát a 67-es úton a simonfai emelkedőn és Antalszálláson, Somogy és Baranya határán.

Ha az időjárási viszonyok ezt indokolttá teszik, a rendőrök ellenőrizni fogják a hólánc használatát, és visszafordítják majd az ezzel nem rendelkező autósokat, hogy elkerüljék a dugókat és torlódásokat.

Jelenleg már narancssárga riasztás van érvényben Somogy megyében. Szerdától hazánk időjárását egy mediterrán ciklon határozza meg, az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk, nyugaton komoly havazás várható, hófúvással, míg keleten inkább havas eső, eső hullhat.

Erősen felhős, vagy borult lesz az ég eleinte nyugaton lehet gyenge havazás, hószállingózás, majd a késő délutáni, esti óráktól délnyugat felől intenzív havazás kezdődik, délkeleten ónos eső, havas eső, eső is lehet. A délnyugati megyékben 10cm körüli friss hó hullhat! Az északkeleti szél délutántól fokozatosan megerősödik, néhol viharossá is fokozódhat, ezért a nyugat-dunántúli tájakon már kialakulhat hófúvás! A csúcshőmérséklet 0 fok körül alakulhat. A Dunántúlon délutántól egyre többfelé téli útviszonyokra készülhetünk, óvatosan közlekedjünk!

Csütörtökön borult idő várható, a Dunántúlon sokfelé ismétlődő havazással és az erős, olykor viharos északi szél miatt hófúvásokkal; ezzel szemben keleten továbbra is eső, havas eső lehet a jellemző csapadékforma. A Dunántúlon újabb 5-10cm friss hóréteg kialakulására van esély, a szél akár félméteres hóbuckákat is építhet! Sokfelé lelassulhat, megbénulhat a közlekedés, csak az induljon nyugaton útnak, akinek feltétlenül muszáj! A hőmérsékletben lényeges változás nem lesz, nyugaton fagyni fog egész nap, keleten +2, +3 fok körüli értékeket mérhetünk majd a délutáni órákban.

Pénteken folytatódik a csapadékos, mozgalmas időjárás, eleinte főleg a középső országrészben, később főleg északon várható havazás, újabb 5-10cm-nyi friss hóval. Keleten továbbra is lehet folyékony halmazállapot. A szél továbbra is erős, főleg a Kisalföldön és a Bakony térségében viharos lehet, így komoly hófúvások lehetnek, a térségben továbbra sem lesz ajánlott útnak indulni.

Szombaton átmeneti csapadékszünet lehet (főleg délnyugaton bújhat elő a nap), de vasárnaptól eleinte keleten, majd ismét egyre többfelé lehet kisebb havazás, hószállingózás.

Időjárási adatok: koponyeg.hu

Címkék: hólánc, kék hírek