Soha nem látott közlekedési razzia indul Somogyban. Még a bicikliseket is szondáztatják. Az ittas vezetők ugyanis az országos átlagnál jóval több balestet okoznak a megyében. Tavaly 40-en haltak meg Somogy útjain.

Tavaly januárban egy ember meghalt, hárman pedig súlyosan megsérültek az igali tetőn történt balesetben.

Májusban két súlyos motorosbaleset is történt. Egy Kaposváron és egy a Balatonnál. Az utóbbi tragédiával végződött az M7-esen. A motort vezető 47 éves férfi meghalt.

Októberben hárman haltak meg 8 óra alatt autóbalesetben a somogyi utakon. Ráksinál két nő vesztette életét, Kastélyosdombó közelében pedig egy fiú halt meg. A barátja jogosítvány nélkül, ittasan száguldozott.

Bár csökken az ittas vezetők száma, de még így is minden hatodik balesetetet ők okozzák Somogyban - hangzott el a megyei rendőrfőkapitányság sajtótájékoztatóján. Tavaly eggyel kevesebb halálos baleset volt, mint tavalyelőtt. De így is 40-en vesztették életüket karambolban.

Egy év alatt 20 százalékkal csökkent azoknak a baleseteknek a száma Somogyban, amiben súlyosan sérültek meg. De így is több mint kétszáz volt tavaly. Százzal kevesebben sérültek meg az utakon. Több mint 900-an.

Egyre több a gond a biciklisekkel és a motorosokkal. Majdnem minden negyedik balesetet ők okozzák. Ráadásul közülük minden harmadik ittas volt.

Kiemelten fogunk foglalkozni a kerékpárosokkal is, úgyhogy minden kerékpáros számíthat arra, hogy alkoholszondás ellenőrzés alá kerül - fogalmazott Bánné dr. Dan Erzsébet, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Nemcsak a biciklisek, az autósok is soha nem látott ellenőrzésekre számíthatnak. Idén ugyanis már 21 személyi sérüléssel járó baleset történt a megyében. Ez négyszer több, mint tavaly ilyenkor.

- A három gyilkos a közlekedésben: a gyorshajtás, az ittas vezetés és a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása, ez alkotja a legtöbb személyi sérüléssel járó balesetet - összegezte Horváth József, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója.

A rendőrök mától mindent bevetnek. Egy útszakaszon például több trafipaxszal is találkozhatnak az autósok. Szabálytalankodás esetén pedig nemcsak az üzembentartót büntetik meg, hanem a sofőr ellen is szabálysértési eljárást indítanak. Egy be nem kötött biztonsági öv miatt pedig nem figyelmeztetnek, hanem azonnal bírságot szabnak ki.

közúti ellenőrzés

Három megye - Somogy, Tolna és Baranya - rendőrsége szervez közös akciót az utakon. Közlekedési forgalomellenőrző csoportot hoznak létre, amelybe az igazgatásrendészeti állományt, a rendőrőrsöket és a körzeti megbízottakat is bevonják.

Az akció során mindent ellenőriznek az autósoknál, a motorosoknál és a kerékpárosoknál. A szondáztatás alól például a biciklisek sem húzhatják ki magukat. Kiemelt figyelmet fordítanak a biztonsági öv, és a bukósisak használatára is. Előfordulhat, hogy ugyanazon az úton néhány kilométer különbséggel két traffipaxot vagy ellenőrzőpontot is felállítanak.

Január 17-én és 21-én 15-19 óráig, 25-én 9-13 óráig, míg január 29-én 21-től hajnali 1 óráig számíthatnak a közlekedők a rendőri ellenőrzésre.

Címkék: guruló akció, közúti ellenőrzés, traffipax, közlekedés, rendőrség, kék hírek