A következő napokban egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. Dél felől meleg, eleinte még többnyire száraz levegő érkezik. Kedden még a napsütés lesz túlsúlyban, a nappali hőmérsékletek pedig főleg a déli tájakon már elérhetik a 23-24 fokot. 

Szerdán kissé nedvesebb, labilis levegő áramlik fölénk, ennek hatására növekszik a zápor, zivatarhajlam. Nagy területre kiterjedő jelentős csapadék azonban nem várható és a délutáni órákra már felszakadozik a felhőzet. Marad a kellemes meleg idő. 

Csütörtökön tovább melegszik a levegő, helyenként már 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A délutáni, esti órákban azonban már egy újabb hidegfront közelíti meg hazánkat, így megnövekszik a felhőzet és már eső, zápor is előfordulhat.  

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Kedd: változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, zivatar is előfordulhat. A délutáni órákra viszont már felszakadozhat a felhőzet. A változó irányú megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: eleinte változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni órákban erősebb felhősödés kezdődik és helyenként már csapadék is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a front mögött péntekre már hűvösebb levegő árasztja el hazánkat. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de nem lesz nagyon hűvös az idő. A hétvégén és a jövő hét elején csendes őszi idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy vármegye, kaposvár, időjárás