A hétvégén ismét szárazabb, stabilabb levegő alakítja időjárásunkat, így többnyire a napsütésé lesz a főszerep. Megszűnik a hőség, a hőmérsékletek azonban még mindig az átlagos felett alakulnak.

Hétfőtől jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Mediterrán ciklon éri el hazánkat, ennek hatására egyre többfelé várható csapadék. Eső, zápor, zivatar egyaránt előfordulhat, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A ciklon mögött lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már csak 20 fok körül alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Szombat: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. 

null

Hétfő: többnyire borult lesz az ég, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepére javul az idő, kissé erősödik a nappali felmelegedés, majd péntektől újabb csapadék és lehűlés érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy vármegye, időjárás, kaposvár