null

A legtöbb hosszútávú előrejelző modell Európa nagy részére az átlagosnál melegebb nyarat prognosztizál. Az átmeneti záporoktól, ziavatoktól eltekinte a szokásosnál szárazabb idő valószínű. 

Európa déli peremvidékén, illetve Afrika északi tájain folytatódik a meleg levegő felhalmozódása, egyes helyeken már 40 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A nagy tömegű forró levegő azonban egyelőre  a térség felett marad, a kontinens középső területei eleinte az átlagosan meleg zónába tartozhat.

A csapadék anomália előrejelzések szerint a csapadékosabb idő Európa északi, északnyugati tájaira lehet majd jellemző. Ezek alapján feltételezhető, ebben a térségben többnyire ciklonális hatások érvényesülhetnek. Ugyanakkor a középső, déli, illetve keleti  területeken a nyár nagy részében anticiklonális hatások alakíthatják az időjárást, azaz az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat. 

A Kárpát-medence térsége az északi, északnyugati ciklonok előoldali, meleg áramlásában helyezkedhet el. Többnyire tehát a déli áramlások uralkodhatnak felettünk, amellyel az idő előrehaladtával egyre melegebb léghullámok érkezhetnek fölénk. A kisebb-nagyobb kánikulákat az északi ciklonokról leszakadó gyenge hidegfrontok szakíthatják meg. 

A frontok záporokat, zivatarokat hozhatnak magukkal, nagy területre kiterjedő csapadék azonban nem valószínű. 

Nem túl nagy eséllyel ugyan, de a közelünkben erősödő anticiklonális hatások miatt a nyár folyamán akár omega anticiklon, blokkoló anticiklon is felépülhet. Ez a magasnyomású képződmény már elzárja a kontinens belsejébe induló gyenge frontok útját, ugyanakkor biztosítja a száraz, igen meleg léghullámok beáramlását. Ebben az esetben az afrikai forróság már egyre északabbi szélességek felé nyomulhat, ami hazánkban tartósabb hőséget, fokozódó aszályt eredményezhet.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb idő nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A szezonális előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra:  az ECMWF modell hőmérsékleti (T850) anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

2. Ábra:  az ECMWF modell hőmérsékleti ( T2m) anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

3. Ábra:  az ECMWF modell csapadék anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

4. Ábra:  multi rendszerű modell hőmérsékleti (T850) anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

5. Ábra:  multi rendszerű modell hőmérsékleti (T2m) anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

6. Ábra:  multi rendszerű modell csapadék anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

7. Ábra: a nyár elején még a közelünkben lesz a hűvösebb légtömeg is. A hőmérsékleti kontraszt miatt gyakoriak lehetnek a záporok, zivatarok. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy vármegye, nyár, kaposvár, időjárás