A hónap összességében átlagos hőmérsékletű vagy annál enyhébb lehet, az éjszakák azonban még hozhatnak kisebb-nagyobb fagyokat. A szokásosnál kevesebb csapadék valószínű. 

Eleinte továbbra is a déli áramlás lesz a jellemző, így folytatódik a szokatlanul enyhe idő, a hőmérsékletek jó 10 fokkal az átlagos felett alakulnak. Március első dekádjában azonban átalakulás kezdődhet Európa légkörében. A Skandináv térség felett egy blokkoló anticiklon épülhet ki. A magasnyomású légköri képződmény elzárja a meleg levegő útját, ugyanakkor áramlási rendszerében kelet, északkelet felől hidegebb léghullámok áraszthatják el hazánk térségét is. A lehűlés mértéke és tartóssága bizonytalan, van esély, hogy a hideg zöme határainkon kívül marad. 

Jelentősebb hideg elárasztás esetén azonban a szibériai eredetű, száraz levegő akár komolyabb éjszakai fagyokat is eredményezhet. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra. 

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra. 

null

3. Ábra: Skandinávia felett egy blokkoló anticiklon épül fel melynek áramlási rendszerében északkeletire vált felettünk a légmozgás.

null

4. Ábra: északkelet felől szibériai eredetű, hideg levegő közelíti meg a Kárpát-medence térségét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, időjárás, somogy megye, kaposvár