A hónap nagy részében az atlanti enyhe áramlások uralkodhatnak felettünk és az átlagosnál valamivel kevesebb csapadék valószínű. 

Az anomália előrejelzések szerint a csapadék zöme Európa északnyugati, északi területei fölé koncentrálódhat majd. Ezek alapján feltételezhető, hogy továbbra is aktív lesz az atlanti ciklontevékenység, ami a Kárpát-medencére nézve többnyire előoldali, enyhe áramlásokat jelentenek. A nyugati, délnyugati áramlások azonban időnként északnyugatiba fordulhatnak, amellyel grönlandi eredetű, hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Ezek a légtömegek azonban tulajdonságuktól fogva, főleg a magasban okoznak jelentősebb lehűlést, a levegő alsóbb rétegeiben nem hoznak magukkal igazi télies hőmérsékleteket.

Jelentősebb blockinhelyzet, azaz sarkvidéki vagy szibériai eredetű hideghullám előjelei egyelőre nem látszanak. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése februárra. 

null

3. Ábra: a hónap nagy részében az enyhe atlanti áramlások uralkodhatnak felettünk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, somogy megye, időjárás, kaposvár