A hosszútávú anomália modellek szerint a hónap nagy részében anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így a szokásosnál kevesebb csapadék valószínű. Az átvonuló frontok, frontrendszerek, többnyire csak záporos csapadékot hoznak. 

A következő időszakban fokozatosan növekszik a hőmérsékleti kontraszt Európa felett. Az északi, északkeleti tajakon már egyre hidegebb levegő halmozódik fel, ugyanakkor délen, délnyugaton még tartja magát a nyár. Hazánk a következő időszakban az átmeneti, mérsékelten meleg zónában helyezkedik el. A hőmérsékletek még többnyire 20 fok felett alakulnak. A hőkicserélődés miatt azonban már a hidegebb légtömeg is megközelítheti hazánkat, egy-egy jelentősebb hidegfront hatására átmenetileg az évszakos átlag közelébe hűlhet a levegő.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre. 

3. Ábra: a következő időszakban már jelentősebb hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki Európa felett. Hazánk a későbbiekben az átmeneti, mérsékelten meleg zónában helyezkedhet el. 

4. Ábra: hőmérsékleti diagram Kaposvár környékére. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, előrejelzés, időjárás