Az eseménytelen, meleg időszakokat átmeneti záporos, zivataros napok szakíthatják meg, de döntően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így az átlagosnál szárazabb lehet a hónap. 

Jelentős változás Európa légkörében a következő egy-két hétben nem valószínű. A déli tájakon, illetve a Kárpát-medence közelében továbbra is nagy kiterjedésű, meleg levegő helyezkedik el, amely egyelőre csak kismértékben húzódik vissza Afrika irányába. A nyomás elrendeződések hatására nálunk többnyire a déli áramlás lesz a meghatározó, emiatt újabb felmelegedésekre számíthatunk. A hónap első dekádjában, felében még 30 fok körüli nappali hőmérsékletek is előfordulhatnak.

A változékony időt okozó jelentősebb frontok még egy egy jó ideig elkerülik hazánkat, így többnyire anticiklonális hatások uralkodhatnak felettünk. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése szeptemberre. 

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése szeptemberre. 

null

3. Ábra: tőlünk délre továbbra is nagy mennyiségű, igen meleg levegő helyezkedik el. 

null

4. Ábra: a következő időszakban tartósan az átlagos felett maradhat a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, somogy megye, időjárás, kaposvár