A hosszútávú anomália előrejelzések szerint az április összességében átlagos hőmérsékletű és a szokásosnál kissé csapadékosabb lehet. A hónap első fele ígérkezik hidegebbnek, akár télies epizód is előfordulhat, majd a későbbiekben már lassan normalizálódik a hőmérséklet.

Európa északi, északkeleti területein továbbra is nagy tömegű, hideg levegő helyezkedik el, ezeken a tájakon tartja magát az igazi tél. A  meleg levegő visszaszorult a kontinens déli peremére.

Hazánk továbbra is az enyhe és a hideg légtömeg határán helyezkedik el, ami változékony, frontokkal tarkított időt eredményez. A hideg légtömeg közelsége miatt gyakran érnek el bennünket lehűlések, míg az átmeneti enyhülések csak néhány napig tartanak.

A frontok átvonulását viharos szél és helyenként kiadós csapadék kiséri. A hideg levegő nyugalomba jutásakor, a derült, szélcsendes éjszakákon pedig többfelé lehet fagy.  A jelenlegi számítások szerint a hónap második felében átrendeződés kezdődhet Európa légkörében. A hideg légtömeg fokozatosan visszaszorul, dél felől pedig egyre nagyobb területeket hódíthat meg az enyhe levegő. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra. 

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra. 

null

3. Ábra: a hónap első felében még közel lesz hozzánk a hideg légtömeg, újabb lehűlések érik el hazánkat. 

null

4. Ábra: április második felében gyengülhet, illetve visszahúzódhat  a hidegmag, ennek hatására enyhülés kezdődhet. 

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, somogy megye, kaposvár, időjárás