A későbbiekben inkább anticiklonális hatások alakíthatják időjárásunkat,  a kiadós csapadékot adó mediterrán ciklonok már ritkábbak lehetnek. A kevesebb csapadék és a szeles idő hatására valamelyest csökkenhet a belvizes területek nagysága.

A hónap első napjaiban az Európa északnyugati, északi tájain örvénylő hatalmas ciklonok áramlási rendszerébe tartozunk. Többnyire a nyugati, északnyugati áramlás lehet a jellemző felettünk amellyel különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. A hideg és melegfrontok gyakran váltogatják majd egymást, de ezekből csak szórványos jellegel alakulhat záporos csapadék. A melegfrontok alkalmával jóval az átlagos fölé, időnként 10 fok közelébe melegedhet a levegő. A hidegfrontok nem hoznak magukkal komolyabb lehűlést, mivel nyugat felől, az Atlanti óceánon keresztül érkeznek.

A későbbiekben azonban bizonytalanná válik a helyzet, ugyanis a megváltozhat a légköri nyomás eloszlás. Keletire, északkeletire fordulhat felettünk az áramlás amellyel már szibériai eredetű, hideg levegő szivároghat fölénk. Még a hónap első dekádjában bizonytalan ideig tartó jelentős lehűlés kezdődhet. 

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése februárra. 

3. Ábra: a hónap első napjaiban az északi, északnyugati ciklonok áramlási rendszerében leszünk, így frontos, mozgalmas, de enyhe idő várható. 

4. Ábra: február 5. után átrendeződhet a légkör, északkelet felől akár erősebb lehűlés is érkezhet. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, , február, enyhül, havas, csapadék, köd, eső, tél, fagy, időjárás