A hosszútávú anomália modellek szerint a január sem hoz komolyabb téli fordulatot, a hőmérsékletek összességében több fokkal az átlagos felett alakulnak. Nagyrészt anticiklonális hatások alakíthatják időjárásunkat, tehát az átlagosnál szárazabb idő valószínű. 

Jelentősebb átalakulás Európa légkörében a következő időszakban sem valószínű. A Kárpát-medence, illetve a mediterrán térség felett többnyire anticiklonok uralkodhatnak, így a szokásosnál kevesebb csapadék hullhat. A ciklonok és azok fontjai a kontinens északnyugati, északi tájain okoznak csapadékos időt. 

Továbbra is aktív lehet az atlanti ciklontevékenység ami hazánkra nézve folyton megújuló déli vagy nyugati áramlásokat jelent. 

Az átlagosnál jóval enyhébb periódusokat időnként hidegfrontok törik meg, de kemény téli időt ezek nagy valószínűséggel nem okoznak és pár nap hidegebb idő után gyorsan visszarendeződhet a légkör. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése januárra. 

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése januárra. 

null

3. Ábra: hazánk időjárását döntően az atlanti ciklonok irányítják. A ciklonok áramlási rendszerében enyhe léghullámok érkeznek fölénk. 

null

4. Ábra: időnként a ciklonok hidegfrontjai is elérnek bennünket, melyek mögött átmenetileg hidegebb légtömeg érkezik fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, előrejelzés, időjárás