null

A legtöbb szezonális, anomália modell átlagos vagy annál enyhébb telet jelez.  A tél nagy részében anticiklonok uralkodhatnak felettünk, így összességében az átlagosnál szárazabb idő valószínű. A magasnyomású légköri képződményben azonban gyakran alakulhat ki hidegpárnás időjárási helyzet, ami jelentősen befolyásolhatja a hőmérsékletek alakulását.

A csapadék zöme Európa északi, északnyugati tájai fölé koncentrálódhat majd. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a tél folyamán aktív lesz az atlanti ciklontevékenység, melynek hatására nálunk gyakran fordulhat délnyugatira az áramlás.

A következő időszakban folytatódik a szibériai hófelhalmozódás. A vastagodó hófelszín felett egyre erősebb, fagyos anticiklon épül ki, ami a későbbiekben "hűtőház effektusként" hat Európa keleti felének időjárására.

Ezzel szemben Nyugat-Északnyugat-Európában ciklonok okoznak változékony, de többnyire enyhe időt. Az egyre fokozódó hőkontraszt miatt az Atlanti-óceán felett újabb ciklonok alakulnak ki, melyek a kontinens nyugati tájait is megközelíthetik.

A Kárpát-medence időjárását a tél folyamán a fent említett két jelentős légköri képződmény alakítja. A nyugati ciklonok előoldali áramlásában enyhébb légtömegek érkeznek fölénk, melynek hatására hosszabb-rövidebb időszakokra az átlagos fölé emelkedhet a hőmérséklet. Az atlanti ciklonok gyengülésével, illetve az Észak-Európa felett kiépülő anticiklonok hatására ugyanakkor időről-időre északkeletire válthat felettünk az áramlás, amellyel átmenetileg hidegebb léghullámok érkeznek fölénk.  

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: az ECMWF modell hőmérsékleti anomália előrejelzése december-január-februárra. 

null

2. Ábra: az ECMWF modell nyomás anomália előrejelzése december-január-februárra. 

null

3. Ábra: az ECMWF modell csapadék anomália előrejelzése december-január-februárra. 

null

4. Ábra: multi rendszerű modell hőmérsékleti anomália előrejelzése december-január-februárra. 

null

5. Ábra: multi rendszerű modell nyomás anomália előrejelzése december-január-februárra. 

null

6. Ábra: multi rendszerű modell csapadék anomália előrejelzése december-január-februárra. 

null

7. Ábra: hazánk időjárását két jelentős légköri képződmény befolyásolja. Az atlanti ciklonok előoldali áramlásában enyhe léghullámok érkeznek fölénk. Az északi, északkeleti anticiklonok megerősödésével ugyanakkor erősebb lehűlések is előfordulhatnak. 

null

8. Ábra: jég és hó kiterjedés az északi féltekén. Szibéria, illetve Oroszország európai területein már csaknem összefüggő hóréteg található. 

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, somogy megye, kaposvár, időjárás