Több mint 50 saját munkagéppel és 110 bérelt ekével ellátott mezőgazdasági géppel vág neki a téli szezonnak a közútkezelő

- Negyvenkét olyan nehézgépjármű áll rendelkezésre, ami sószóróval és hóekével is el van látva. Ezenkívül 7 rakodógép és 7 olyan eszköz is rendelkezésre áll, ami komolyabb havazás esetén az elzárt településeket is kiszabadítja - nyilatkozta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője, Németh Zsolt.

A raktárakban már 5400 tonna sót is felhalmoztak. Ennek nagy részét ki is szórják egy téli szezonban a somogyi utakra. Ahol mégis elakadás lenne, ott a katasztrófavédők is beszállnak a mentésbe.  A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Wéber Antal elmondta: az állomány felkészítése a napokban fejeződött be.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Molnár Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek érdeke az, hogy az útviszonyoknak megfelelően közlekedjen és felkészítse járművét is a télre.

A téli feladatok ellátása érdekében a társszervek folyamatosan együttműködnek majd – mondta a megyei védelmi bizottság vezetője. 

- Mindegyik járási védelmi bizottság külön napirendi pont keretében tárgyalta meg a téli időjárásra való felkészülést, ezt követően pedig a védelmi bizottságok munkacsoportjai tartottak törzsvezetési, riasztási és értesítési gyakorlatot - tette hozzá Neszményi Zsolt főispán.

A közútkezelő már az ország teljes területén téli üzemmódra váltott. Összesen mintegy 30 ezer kilométernyi utat kell rendben tartaniuk. Ez Somogyban 20 kilométernyi gyorsforgalmi, 1655 fő- és mellékút, és 27 kilométernyi kerékpárutat jelent.

Címkék: felkészülés, közút, havazás, somogy megye, tél, időjárás