Hétfő óta napközben is 35-36 fokot mutat a hőmérő higanyszála. Erre a forróságra való tekintettel rendelte el az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriasztást.

"Tulajdonképpen ezt a rendkívül meleg időt egy anticiklonnak köszönhetjük, ez az anticiklon távol tartja tőlünk a változást okozó frontokat és biztosítja azt a napos, száraz időt ugyanakkor az anticiklon fölé afrikai eredetű igen meleg levegő érkezik ennek a kettőnek a hatására alakult ki ez az időjárási helyzet. Somogyban talán nem lesz rekord hőmérséklet, Alföldön viszont megdölhet az eddigi rekord." - válaszolta kérdésünkre Szalinay Tibor, a KaposPont időjósa.

Az embert próbáló hőségben természetesen jóval több csapvíz, illetve palackozott víz fogy, mint máskor.

" Természetesen növekszik a vízfogyasztás, jelenleg egy olyan 15-20 %-kal nagyobb a fogyasztás mint az átlagos érték, de érdekes, hogy például hétvégenként meg visszaesik, annak hatására, hogy a városlakók egy része a Balaton parton tölti a szabadidejét." - mondta Boda Balázs, a KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. vízellátási főmérnöke.

A Kaposvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft. kérésére tartálykocsi is járja a somogyi megyeszékhely utcáit, hogy locsolással hűtse le a felforrósodott aszfaltburkolatot. Emellett a város hat pontján párakapuk szórják a hűsítő vízpermetet.

Címkék: Kaposvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft., KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft., hőségriasztás, időjárás