A következő napokban is ciklonális hatások alakítják időjárásunkat, így egyelőre marad a változékony idő. Déli áramlással enyhe, de többnyire nedves léghullámok érkeznek fölénk. Átmeneti napos időszakok ugyan előfordulhatnak, de összességében sok lesz felettünk a felhő és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat.

Szombaton eleinte még kialakulhat kisebb eső, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Vasárnap ugyanakkor ismét nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, átmenetileg  növekszik a zápor, zivatarhajlam. A változékonyság ellenére további enyhülés várható, délutánonként már megjelennek a 20 fok körüli hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: eleinte elszórtan még előfordulhat eső, zápor, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, délután már csak néhol alakulhat ki futó zápor. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 18-21 fok között alakulnak. 

Hétfő: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. Elszórtan futó zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is folytatódik a meglehetősen változékony, tavaszi idő. Csapadék főleg kedden és szerdán fordulhat elő. Lehűlés azonban nem várható, a hőmérsékletek megfelelnek majd az ilyenkor szokásosnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szél, zápor, havas, enyhülés, lehűlés, fagy, köd, front, zivatar, , csapadék, időjárás