A szibériai eredetű, hideg levegő nyugalomba jut felettünk, így a következő napokban már frontmentes, eseménytelen idő várható. Mérséklődik a szél, így a derült éjszakákon igen erős lesz a lehűlés, még a déli, délnyugati tájakon is -10 fok közelébe csökken a hőmérséklet. Napközben a zavartalan napsütés hatására is csak lassan emelkedik a hőmérséklet, a délutáni órákban legfeljebb 5 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap már délkeletire fordul felettünk az áramlás amellyel megkezdődik az enyhébb levegő beáramlása. Hajnalban még erős fagy várható, napközben azonban már 10 fok közelébe melegedhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: napos, száraz idő várható, az északkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A késő esti órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható gyenge északkeleti légmozgással. A hajnali hőmérsékletek -8,-5 fok között alakulnak, de a mélyebb helyeken akár -10 fok is lehet. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő. 

Vasárnap: folytatódik a napos idő. A délkeletire forduló szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -8,-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején további enyhülés várható, napközben már kevéssel 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a hét közepétől változékonyabbra fordul időjárásunk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, felhőszakadás, jégeső, , szél, havas, havazás, eső, front, fagy, zápor, zivatar, csapadék, időjárás