A hosszútávú anomália modellek szerint az idei március összességében átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé enyhébb lehet. Döntően anticiklonális hatások érvényesülhetnek időjárásunkban, így az átlagosnál szárazabb idő valószínű. A hónap első dekádjában, felében az átlagosnál hűvösebb, második felében pedig már enyhébb idő valószínű.

A tavaszhoz közeledve megváltozik Európa felett a légköri helyzet. A februári tartós enyheséget okozó nyugati, északnyugati ciklonok jelentősen gyengülnek, illetve helyettük a Brit és Skandináv térség felett anticiklon épül ki. Ez a magasnyomású légköri képződmény blokkolja, elzárja az enyhe léghullámok útját, ugyanakkor biztosítja a északi, északkeleti áramlásokat felettünk. Az anticiklonok peremén hideg léghullámok érkeznek fölénk, így legfeljebb átmeneti, kisebb enyhülések fordulhatnak elő.

A szélcsendes, derült éjszakákon -5 fok alatti minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak és a nappali felmelegedés is gyenge marad. A fölénk érkező levegő többnyire száraz lesz, így a kiterjedt, országos csapadéknak továbbra is kicsi az esélye.

A jelenlegi számítások szerint azonban a hónap közepétől leépülhet a blokkoló anticiklon, ismét erőre kaphatnak az atlanti ciklonok. Megszűnik a hideg levegő utánpótlása és bizonytalan időre ismét nyugatira, délnyugatira fordul felettünk az áramlás.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra.

null

3. Ábra: a hónap első dekádjában, felében egy blokkoló anticiklon hatására északi, északkeleti áramlás alakul ki felettünk.

null

4. Ábra: az átmeneti blokking helyzet után március közepétől újabb légköri visszarendeződés valószínű, azaz ismét erőre kaphatnak az atlanti ciklonok. Ezek előoldalán Közép-Európa felett nyugatira, délnyugatira válthat az áramlás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, március, időjárás, kaposvár