Délnyugati áramlás alakul ki felettünk amellyel több hullámban változó nedvességtartalmú, igen enyhe levegő érkezik fölénk. A következő napokban több felhő, illetve csapadékzóna is érint bennünket, így jóval kevesebb lesz a napsütés. Időnként esők, záporok is előfordulhatnak, a lehulló csapadék mennyisége és területi eloszlása azonban még bizonytalan.

A változékony idő ellenére további jelentős enyhülés várható. Megszűnnek a gyenge éjszakai fagyok, napközben pedig 15 fok közeli maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire felhős idő várható, de rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Eleinte elszórtan, majd estétől mát többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

Szerda: a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is lehetnek, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz.
Hajnalra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik az ilyenkor szokásosnál jó 10 fokkal melegebb idő. Újabb eső, zápor csütörtökön fordulhat majd elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, szél, köd, lehűlés, zápor, enyhülés, , fagy, zivatar, front, csapadék, időjárás