Hétfőn és kedden egy hidegfront alakítja időjárásunkat, így változékony, szeles időre számíthatunk. Számottevő csapadék azonban nem várható, legfeljebb jelentéktelen futó zápor fordulhat elő. Jelentős lehűlést sem hoz a front, mögötte ugyanis óceáni eredetű léghullámok érkeznek fölénk.

A nappali hőmérsékletek továbbra is 5 fok felett alakulnak és éjszakai órákban sem lesz komolyabb fagy. 

Szerdára átmenetileg megnyugszik az idő, mérséklődik a szél, ennek hatására fokozódhat a ködhajlam. Napközben napos, ködös és rétegfelhős tájak váltakoznak, a tartósan ködös helyeken 5 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: gyakrabban lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol futó zápor is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő este 4-6 fok várható.

Kedd: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az északnyugati szél továbbra is erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő. 

Szerda: általában gyengén felhős, napos idő várható, de előfordulhatnak tartósan ködös, ködfelhős tájak is. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -4, -2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak, de a ködös tájakon ennél hűvösebb lesz. 

Távolabbi kilátások: csütörtök napközben egy markáns hidegfront éri el térségünket, így ismét megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél. A front mögött péntektől lehűlés kezdődik,  komolyabb tél azonban továbbra sem várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, köd, havas, fagy, enyhülés, lehűlés, , front, zivatar, szél, időjárás, csapadék