Egy ciklon áramlási rendszerében több hullámban enyhe, többnyire nedves levegő érkezik fölénk. A következő napokban meglehetősen változékony lesz időjárásunk, a hőmérsékletek azonban ismét az átlagos felett alakulnak. Szerdán és csütörtökön a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható kisebb eső, zápor. A nappali hőmérsékletek többnyire 5 fok felett alakulnak.

Az év utolsó napján  szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek hatására már felszakadozik a felhőzet és több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délnyugati tájakon már 15 fok közelébe melegszik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: folytatódik az erősen felhős idő, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé valószínű kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

Péntek: napközben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, így több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 10-13 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket a déli tájakon mérhetjük.

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Újabb eső hétfőn valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, enyhülés, havas, köd, szél, front, lehűlés, időjárás, , zivatar, zápor, fagy