Átmenetileg anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, erős szél, vagy csapadék nem várható. Az éjszakák fagyosak lesznek, a derültebb tájakon -5 fok alá hűlhet a levegő, napközben pedig többnyire 5 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. Napközben a legtöbb helyen több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, legfeljebb kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd.

Csütörtökön újabb változás várható időjárásunkban, délnyugat felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat. Megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható csapadék. Eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat, de a várható csapadék mennyisége és területi eloszlása még bizonytalan. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, vagy rétegfelhős időszakok is lehetnek. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -6,-4 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek általában 2-4 fok között alakulnak, de a ködös tájakon 0 fok várható. 

Csütörtök: borult idő várható többfelé csapadékkal. Eső, havas eső, havazás egyaránt előfordulhat. Az északira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a kora téliesen hideg idő. A mostani számítások szerint újabb csapadék nem valószínű. 

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ködös, csendes, időjárás