A következő napokban is folytatódik a mozgalmas idő, a ciklonok és azok frontjai 24 óránként követik egymást. Eleinte melegfronti hatás várható, szerdán és csütörtökön az átlagosnál több fokkal enyhébb idő várható.

Kezdetben szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, majd csütörtökön már nedves levegő áramlik fölénk, egyre többfelé várható eső, zápor. Pénteken ugyanakkor már egy markáns hidegfront hoz jelentősebb lehűlést. A front mögött ismét szárazabb levegő érkezik, így fokozatosan felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte előfordulhatnak borongós tájak, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is várható. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 9-12 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 9-12 fok között alakulnak.

Péntek: eleinte még előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvége időjárása csapadék szempontjából még bizonytalan, ugyanis dél felől egy újabb ciklon közelíti meg hazánkat. A hőmérsékletek azonban már téliesek lesznek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, enyhülés, szél, fagy, lehűlés, zápor, köd, front, ősz, csapadék, időjárás