A melegfront mögött délnyugati áramlással enyhébb, kedden kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk. Szerdán azonban átmenetileg ismét szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, így ismét felszakadozik a felhőzet. Erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már elérhetik a 10 fokot. 
Csütörtökön ugyanakkor már egy ciklon csapadékzónája éri el térségünket, így újból megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Hőmérsékletváltozás még nem várható, marad az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. 

 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

Kedd: eleinte még előfordulhat több-kevesebb napsütés, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól néhol kisebb csapadék is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Késő este 5 fok körüli hőmérsékletek várhatók. 

 

Szerda: eleinte még erősen felhős idő várható, majd napközben szakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. 

 

Csütörtök: borult idő várható egyre többfelé esővel, záporral. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákban 8-12 fok közé melegszik a levegő. 

 

Távolabbi kilátások: péntektől a ciklon hátoldalán ismét hidegebb levegő érkezik, így több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. A hétvégén már télies idő várható 5 fok alatti nappali hőmérsékletekkel. Vasárnap jelentős bizonytalanság mellett  akár kiterjedtebb havazás is előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegfront, felmelegedés, időjárás