A hétvégén még a mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így jelentős változás egyelőre nem várható időjárásunkban. A ciklon előoldalán továbbra is nedves levegő érkezik fölénk, főleg vasárnap várható újabb jelentős eső. A sok felhő ellenére enyhül az idő, a nappali hőmérsékletek már megközelíthetik a 10 fokot. 
Hétfőre aztán megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja is, ezzel együtt azonban csökken a csapadékhajlam, fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Hidegebb levegő érkezik a fölénk, így ismét mérséklődik a nappali felmelegedés.  

 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, rövid időre azonban előbukkanhat a nap. Elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

 

Vasárnap: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Estétől néhol havas eső sem kizárt. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. 

 

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor, hózápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. 

 

Távolabbi kilátások: az átmeneti szárazabb idő után kedd estétől ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, főleg szerdán és csütörtökön várható eső, zápor. Átmenetileg ismét megenyhül az idő, majd a  jövő hét pénteken újabb hidegfront érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, időjárás, eső