A következő néhány napban ismét anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a frontok elkerülik térségünket. A megülepedett hidegebb levegő fölé a magasban kissé enyhébb léghullámok érkeznek, ennek hatására ismét növekszik a ködhajlam. Az éjszakai órákban képződött köd azonban a legtöbb helyen még a délelőtt folyamán feloszlik, ezt követően pedig gyengén felhős, napos időre számíthatunk.

Pénteken már egy mediterrán ciklon éri el térségünket, ekkor ismét megvastagszik a felhőzet és esők, záporok is előfordulhatnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak kevés helyen maradhat meg tartósabban a köd. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban már tartósan ködös, rétegfelhős időszakok is lehetnek. A délkeleti szél megélénkül. Hajnalra -4,-1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek általában 6-8 fok között alakulnak, de a ködös helyeken ennél hűvösebb lesz.

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak, de a derült helyeken ennél hidegebb lesz. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hétvégén is folytatódik a változékony idő, több hullámban érkezik majd a csapadék. Átmenetileg enyhül az idő, majd a jövő hét elején néhány fokkal ismét mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fagy, enyhülés, csapadék, lehűlés, front, köd, szél, zivatar, zápor, ősz, időjárás