Kedden még folytatódik a hidegfronti hatás, élénk lesz a szél, ami rontja majd a hőérzetünket. Szerdától azonban már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, megnyugszik az idő. Mérséklődik a légmozgás, éppen ezért ismét növekszik a ködhajlam. Az éjszakai órákban képződött köd azonban a legtöbb helyen még délelőtt feloszlik, ezt követően pedig változóan felhős, napos idő várható. Erősödik az éjszakai lehűlés, egyre nagyobb területen várható fagy, a nappali hőmérsékletek azonban nem változnak lényegesen. 

 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

Kedd: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd mindenhol csökken a felhőzet, délután már hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő estére -1,+2 fok közé hűl a levegő. 

 

Szerda: többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehet tartósan ködös az idő. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -4,-1 fok közé hűl a levegő, de néhol ennél hidegebb is lehet. Helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

 

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban már tartósan ködös, vagy rétegfelhős időszakok is lehetnek. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -4,-1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek általában 6-8 fok között alakulnak, de a ködös tájakon ennél hűvösebb lesz.

 

Távolabbi kilátások: péntektől már nedvesebb levegő érkezik fölénk, így ismét több lesz a felhő és időnként esők, záporok is előfordulhatnak. Enyhül az idő, a nappali hőmérsékletek már ismét 10 fok körül alakulnak. A jövő hét elején újabb hidegfront érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, szél, időjárás