Egyelőre marad a déli áramlás felettünk, a nappali hőmérsékletek 4-5 fokkal a sokéves átlag felett alakulnak. Legfeljebb kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd, ezeken a helyeken gyengébb lesz a felmelegedés.

Hétfőn azonban megérkezik fölénk a soron következő hidegfront, így ismét megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Jelentős lehűlés nem várható, néhány fokkal azonban mérséklődik a nappali felmelegedés. Kedden elhagyja térségünket a front, egyre többfelé felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan fátyolfelhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, csak kevés helyen maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak.

Kedd: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén megnyugszik az idő, ismét növekszik a ködhajlam. Éjszakánként többfelé várható gyenge fagy, napközben pedig 10 fok közeli maximumok várhatók. A hét második felében enyhébb, de nedvesebb levegő érkezik fölénk, így növekszik a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, zápor, enyhülés, köd, zivatar, lehűlés, ősz, fagy, front, szél, időjárás