A következő napokban is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok elkerülnek bennünket. Az éjszakai órákban képződött köd, illetve az abból kialakult rétegfelhőzet többfelé egész nap megmaradhat, a legmagasabb nappali hőmérsékletek pedig csupán 5-7 fok között alakulnak. A szerencsés helyeken, ahol még a délelőtti órákban feloszlik a köd és kevés napsütés is lesz, ott akár 10 fok feletti maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Hétfőn északkelet felől kissé szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően átmenetileg csökken a ködhajlam, felszakadozik a felhőzet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy tartósan ködös idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek a tartósan ködös helyeken 5-7 fok között alakulnak, a gyengén felhős, napos tájakon azonban 9-11 fokig melegszik a levegő. Késő estére 6-8 fok közé csökken a hőmérséklet. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki átmenetileg a nap. Tartósan ködös tájak is lehetnek. Néhol ködszitálás is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 2-5 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek általában 10-12 fok között alakulnak, de a ködös tájakon nem lesz melegebb 5-7 foknál. 

hétfő.jpg

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Az északkeleti szél megélénkül. Hajnalra 2-4 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől ismét megnyugszik a légkör, fokozódik a ködhajlam, egyre több lesz a rétegfelhő. Újabb front majd csütörtökön érkezhet, de lehűlés ekkor sem várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, köd, hideg, időjárás