A következő napokban is anticiklon alakítja időjárásunkat, a leszálló légmozgások hatására csendes, a pára és ködfoltoktól eltekintve száraz idő várható. Az éjszakai órákban képződött köd a legtöbb helyen még a délelőtti órákban feloszlik, majd ezt követően változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, 10 fok körüli maximum hőmérsékletekkel. Kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, vagy rétegfelhős időszakok is lesznek, így ezeken a helyeken jóval gyengébb lesz a nappali felmelegedés. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: napközben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan ködös, borongós időszakok is lesznek. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek a gyengén felhős, naposabb tájakon 9-11 fok között alakulnak, a ködös, rétegfelhős helyeken azonban 10 foknál jóval hűvösebb lesz. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett a legtöbb helyen több-kevesebb napsütés is lehet, néhol azonban egész nap megmaradhat a köd. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő, de a tartósan derült helyeken ennél hidegebb is lehet. Éjszaka többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak, a ködös, borongós tájakon azonban ennél jóval hűvösebb lesz. 

szombat.jpg

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet, helyenként azonban tartósan ködös, borongós időszakok is lehetnek. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak, de a tartósan felhős, ködös tájakon 10 foknál jóval hűvösebb lesz. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: komolyabb változás a jövő hét elején sem valószínű, legfeljebb annyi, hogy csökken a ködhajlam és kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, köd, fagy, ősz, időjárás