Az átvonult hidegfront mögött már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

A következő napokban pedig már egy anticiklon alakítja időjárásunkat, visszatér az eseménytelen idő. A magasban kissé enyhébb levegő érkezik fölénk, ennek hatására azonban fokozódik a ködhajlam. Az éjszakai órákban képződött köd helyenként tartósabban is megmaradhat, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik. A legtöbb helyen azonban több-kevesebb napsütés is lehet, a nappali hőmérsékletek pedig kevéssel 10 fok felett alakulnak. A tartósan ködös, borongós tájakon természetesen gyengébb lesz a felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan fátyolfelhős idő várható hosszabb napos időszakokkal. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. A késő esti órákra 4-6 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, ködfelhős időszakok is lehetnek. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -1,+2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek általában 11-13 fok között alakulnak, de a ködfelhős tájakon 10 foknál hűvösebb lesz.

Csütörtök: a legtöbb helyen több-kevesebb napsütés is lehet, kisebb körzetekben azonban tartósabban is megmaradhat a köd. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 11-13 fok között alakulnak, de a tartósan borult tájakon 10 foknál hűvösebb lesz.

Távolabbi kilátások: vasárnap estig folytatódik a csendes, késő őszi idő, a nappali hőmérsékletek a gyengén felhős, napos tájakon kevéssel 10 fok felett alakulnak. A jövő hét elején észak felől sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezhet fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, jégeső, szél, november, zivatar, ősz, front, zápor, csapadék, eső, időjárás