Egy mediterrán ciklon előoldalán erős déli szél kíséretében igen enyhe levegő érkezik fölénk. A változékony idő ellenére csütörtökön tovább erősödik a nappali felmelegedés, több fokkal az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet. Péntekre megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja, így ismét visszahűl a levegő. Továbbra is a felhőké lesz a főszerep, csapadék azonban már kevesebb helyen várható. Szombattól szárazabb levegő érkezik fölénk, így tovább csökken a csapadékhajlam és egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, délután azonban már elvékonyodhat a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor. Eleinte néhol zivatar is előfordulhat. A délkeleti szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 16-19 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban lehetnek. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, gyenge zápor. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. 

szombat.jpg

Szombat: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig nyugodt, őszi idő várható erősödő éjszakai lehűléssel és fokozatosan gyengülő nappali felmelegedéssel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, szél, eső, ősz, csapadék, időjárás