A déli áramlatnak köszönhetően ismét erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már az átlagos felett alakulnak. Csütörtökre megérkezik fölénk az újabb mediterrán ciklon, így ismét csapadékosra fordul az idő. Az enyhe, labilis levegő miatt az esők mellett záporok is előfordulhatnak. Azokon a helyeken ahol rövid időre előbukkan a nap, ott 20 fok közelébe melegszik a levegő. 

Pénteken ugyanakkor már egy hidegfront éri el térségünket, de ennek hatására csökken a csapadékhajlam, már csak néhol fordulhat elő eső, zápor. Néhány fokkal ismét visszaesik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Eleinte csak néhol, majd az esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar sem kizárt. A változó irányú, eleinte délkeleti szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 15-18 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a tartósan borult, csapadékos helyeken mérhetjük. 

péntek.jpg

Péntek: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd napközben felszakadozik a felhőzet, kevés napsütés is lehet. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 11-13 fok között alakulnak.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején csendes, frontmentes idő várható. Az éjszakák ismét hidegebbek lesznek, a  nappali hőmérsékletek azonban néhány fokkal az átlagos felett alakulnak. Keddtől szárazabb, hidegebb levegő szivárog fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, ősz, eső, front, időjárás