A hosszútávú anomália modellek szerint nem várható szélsőséges időjárási helyzet. A hideg és melegfrontok viszonylag gyakran váltogatják egymást, de komolyabb lehűlés, vagy erős felmelegedés nem valószínű. A hőmérsékletek összességében az átlagos körül, vagy inkább felette alakulnak. A frontmentes időszakokban azonban tartósabban is megmaradhat a köd, ez pedig jelentősen befolyásolhatja a nappali hőmérsékletek alakulását. 

A következő időszakban az Európa középső területei felett kialakult anticiklon átmenetileg leépül, így a ciklonok és azok frontjai is közelebb kerülnek hozzánk. Hazánk az északnyugati, északi ciklonok áramlási rendszerébe kerül. A légörvények előoldalán enyhe, többnyire száraz levegő érkezik fölénk, ilyenkor néhány fokkal az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet. Időnként azonban a fent említett ciklonok hidegfrontjai is elérik térségünket, ennek hatására csapadékosabbra, hűvösebbre fordul időjárásunk. A felettünk hullámzó frontok akár kiterjedtebb, jelentősebb esőket is okozhatnak. Az északnyugat felől érkező frontok viszont nem hoznak magukkal jelentősebb lehűlést, legfeljebb az átlagos köré esik vissza a hőmérséklet.

A két front közötti anticiklonális, csendes időszakokban azonban már tartósabb ködfoltok, esetleg "hidegpárna" is kialakulhat felettünk, ami jelentősen befolyásolhatja az előrejelzett pozitív hőmérsékleti anomáliát.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése novemberre. 

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése novemberre. 

3. Ábra: a csendes időt okozó anticiklon lehúzódik rólunk, a következő időszakban pedig egyre inkább az északnyugati ciklonok áramlási rendszerébe kerülünk. 

4. Ábra: a hideg és melegfrontok gyakran váltogatják majd egymást, ezért változékony, mozgalmas idő várható. Az előoldali, déli áramlások alkalmával az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, jégeső, zivatar, november, szél, front, eső, ősz, csapadék, zápor, időjárás