Az átvonult hidegfront mögött szárazabb, néhány fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk a magasban. A nappali hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, sőt a több-kevesebb napsütés hatására 15 fok közelébe enyhül a levegő. Kisebb körzetekben azonban az éjszakai, vagy reggeli órákban képződött rétegfelhőzet tartósabban is megmaradhat, ezeken a helyeken valamivel gyengébb lesz a nappali felmelegedés. Az éjszakai lehűlés viszont tovább erősödik, megjelennek a talajmenti fagyok. A szélvédett, tartósan derült tájakon akár két magasságban is fagyhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 5-8 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+5 fok közé hűl a levegő, többfelé lehet gyenge fagy. Helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. 

szombat.jpg

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő, helyenként gyenge fagy is lehet. Éjszaka ködfoltok is képződhetnek.  A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a csendes, párás, többnyire gyengén felhős, napos idő. Időközben délire fordul felettünk az áramlás amellyel már melegebb léghullámok érkeznek fölénk. A hét elejétől fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napos, száraz, fagy, időjárás