Kedden az elvonuló ciklon hidegfrontja alakítja időjárásunkat. A front mögött már szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek hatására többfelé felszakadozik a felhőzet. További lehűlés azonban nem várható, sőt a több-kevesebb napsütés miatt kissé erősödik a nappali felmelegedés. 
A következő napokban fokozatosan megnyugszik az idő, a jelentősebb frontok már elkerülik térségünket. Több-kevesebb napsütésre mindennap számíthatunk, igaz néhol tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak. Erős lesz az éjszakai lehűlés, többfelé lehet gyenge fagy, napközen azonban a gyengén felhős, naposabb tájakon 15 fok közelébe melegszik a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra 3-6 fok közé hűl a levegő, de a derült, szélvédett helyeken gyenge fagy is előfordulhat. Helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd, vagy ködfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, helyenként gyenge fagy is előfordulhat. Néhol sűrű köd is kialakulhat. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a csendes, száraz idő. Az éjszakák továbbra is hidegek lesznek, napközben azonban a több-kevesebb napsütés hatására 15 fok közelébe melegszik a levegő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, napos, hűvös, száraz, időjárás