Eleinte még egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a többnyire napos, száraz idő. Déli áramlással melegebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már elérhetik a 27-28 fokot. 
Hétfőn egy hullámzó frontrendszer közelíti meg hazánkat melynek hatására labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam. Jelentős lehűlés azonban nem várható, legfeljebb néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: a napsütés mellett már időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek többnyire 23-25 fok között alakulnak, de a felhős, záporos helyeken ennél kissé hűvösebb lesz.  

kedd.jpg

Kedd: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az átlagosnál melegebb idő, a nappali hőmérsékletek kevéssel 20 fok felett alakulnak, majd a jövő hét második felében további kisebb lehűlés várható. Időnként gyenge frontok érik el térségünket, így szórványosan eső, zápor is előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyárias, napos, száraz, ősz, meleg, időjárás