A hosszútávú anomália modellek szerint az ősz első hónapja összességében átlagos hőmérsékletű és a szokásosnál valamivel szárazabb lehet. A kezdeti változékony, hűvös idő után még a hónap első dekádjában beköszönthet a kellemes, vénasszonyok nyara jellegű időjárás.

A következő napokban az átlagosnál hűvösebb időért felelős brit anticiklon fokozatosan leépül, ezzel pedig megszűnik az észak felől érkező levegő utánpótlása is. Északnyugat-Európa felett egyre inkább a ciklonok veszik át az uralmat, ennek hatására pedig nálunk ismét délire fordul az áramlás. Hazánk is a ciklonok előoldali, meleg áramlásába kerül, így visszatérhet az átlagos késő nyárias idő. Átmenetileg anticiklonális hatások alakíthatják időjárásunkat, így többnyire napos, száraz idő várható.

A szép idő hossza azonban most még bizonytalan. Az északi hűvösebb légtömeg ugyanis viszonylag közel lesz hozzánk, ezért a későbbiekben egyre nagyobb hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. A kellemes meleg időszakokat átmeneneti hidegfrontok szakíthatják meg.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése szeptemberre.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése szeptemberre.

null

3. Ábra: a Brit térség felett kialakult anticiklon felelős az eddigi hűvösebb időért. A magasnyomású légköri képződmény áramlási rendszerében észak felől érkezik fölénk a levegő.

null

4. Ábra: a Brit-szigetek felett kialakult blokkoló anticiklon még szeptember első hetében leépül, ezt követően pedig a térségben egyre inkább a ciklonok veszik át az irányítást. A Kárpát-medence fokozatosan a ciklonok előoldali, meleg áramlásába kerülhet.

null

5. Ábra: a hűvös légtömeg is viszonylag közel lesz hozzánk, így átmeneti lehűlések továbbra is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, somogy megye, kaposvár, időjárás