Vasárnapig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik az eseménytelen, nagyrészt napos, száraz idő. Déli áramlással kissé melegebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 30 fok köré, sőt néhol kevéssel a fölé emelkedik a hőmérséklet. 

Hétfőn ugyanakkor már egy újabb hullámzó hidegfront éri el hazánkat, így ismét változékonyabbra fordul az idő. A front hatására labilizálódik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam és mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék továbbra sem valószínű. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a fátyolfelhőzet, de csapadék nem várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 15-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. 

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak, de a front érkezése előtt helyenként ennél melegebb is lehet. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében már nem valószínű újabb felmelegedés, a hőmérsékletek az átlagos alatt alakulnak. Kora őszies jellegű idő várható, időnként futó záporok is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, napos, meleg, időjárás