Átmeneti frissebb napok ugyan előfordulhatnak, de összességében az átlagosnál melegebb idő valószínű. Helyi jellegű záporok, zivatarok  időnként előfordulhatnak, tartós, kiterjedt csapadéknak azonban továbbra is kicsi az esélye. 

Európa középső és déli tájain anticiklon okoz eseménytelen, napos, száraz időt, a változást okozó ciklonok, illetve azok frontjai legfeljebb súrolják a Kárpát-medence térségét. A változékonyabb, hűvösebb idő a kontinens nyugat, északnyugati, tájaira lesz a jellemző. 

A Brit-szigetek felett elhelyezkedő ciklonok előoldali áramlásában pedig afrikai eredetű meleg légtömegek érkeznek hazánk térségébe is. Az időjárási helyzetben a következő hetekben sem valószínű lényeges változás, azaz maradhat a júniusban megszokott tartós déli áramlás. Időnként hidegfrontok szakíthatják meg a kánikulát, tartós, jelentős időjárás romlás azonban nem várható, a frontok átvonulása után általában gyorsan visszarendeződik a légkör, visszatér a nagy meleg.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra. 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra. 

3.jpg

3. Ábra: Európa nyugati, északnyugati tájain ciklonok okoznak változékonyabb, az átlagosnál hűvösebb időt. A kontinens déli és középső tájain tartja magát a meleg légtömeg, legfeljebb átmeneti kisebb felfrissülések várhatók. 

4.jpg

4. Ábra: Európa déli és középső tájai felett anticiklonális hatások uralkodhatnak, azaz folytatódik a száraz idő. Az északnyugati ciklonok előoldalán pedig déli áramlással afrikai eredetű meleg levegő érkezik fölénk. Ez az időjárási helyzet a következő hetekben is jellemző lehet. 
 

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, június, előrejelzés, kánikula, időjárás