Adománygyűjtést indít az Ökumenikus Segélyszervezet a Csehországban pusztító tornádó károsultjainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t.

Emlékeztettek arra, hogy a csütörtökön lecsapó tornádó példátlan pusztítást okozott és halálos áldozatokat is követelt Csehország és Szlovákia határán. Az "F4-es" erősségűnek jelentett szélvihar Hodonín településen és környékén kerítéseket bontott le, több száz házat rongált meg, valamint több közösségi épületben, például egy idősotthonban és egy templomban is jelentős kárt tett.

A katasztrófa utáni órákban az Ökumenikus Segélyszervezet felvette a kapcsolatot partnerszervezetével a Cseh Diakóniával és felajánlotta segítségét. Az Ökumenikus Segélyszervezet által indított szolidaritási akció keretében a www.segelyszervezet.hu weboldalon, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon, a közleményben "Csehország" megjelöléssel várják a pénzadományokat - áll a közleményben.

Az ökumenikusok mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat is felajánlotta segítségét. A szervezet egy héttagú segélycsapatot indított Csehország tornádó sújtotta területére. A segélycsapat területátvizsgáló mentőkutyát is magával visz, valamint a kárenyhítéshez szükséges eszközöket és humanitárius segélycsomagot.

Emellett Magyarország kormánya is bejelentette, hogy a Hungary Helps Programon keresztül 20 millió forint azonnali gyorssegéllyel támogatja Csehországban a súlyos természeti katasztrófa nyomán keletkezett károk enyhítését és egy templom helyreállítását Hrusky községben.

Az MTI beszámolója szerint öten meghaltak a Dél-Morvaországban csütörtök este és éjjel pusztító tornádó következtében, 85 embert kórházban ápolnak.

Nem kizárt, hogy a halálos áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még mindig nem fejezték be. A mentők a helyszínen több száz áldozatnak nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték sérüléseiket. A hodoníni kórházon kívül a sérülteket a breclavi, az Uherské Hradiste-i és a brünni kórházakban is kezelik.

A jégesővel kísért tornádó legsúlyosabban Hodonín és Breclav városok környékét sújtotta, ez lényegében a Brünn-Pozsony autópálya cseh-szlovák államhatár előtti oldalán terül el. Szemtanúk közlése szerint több helyen teniszlabda-nagyságú jégdarabok is hullottak az égből.

Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek. A jelentések szerint a tornádó több régióbeli iparvállalatot súlyosan megrongált, két napelemes erőmű pedig szinte teljesen tönkrement.

A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében főleg Dél-Morvaországban pénteken reggel több mint 70 ezer háztartás volt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és problémák vannak a vasúti és a közúti közlekedésben. A Brünn-Pozsony autópályán már sikerült felújítani a közlekedést.

A cseh meteorológiai intézet szakértőinek első számításai szerint a dél-morvaországi károk a tornádók 3-as, illetve 4-es kategóriájának felelnek meg, ami óránkénti 219, illetve 267 kilométeres szélsebességet jelent.

Címkék: tornádó, Csehország, gyűjtés, adomány, időjárás