A hosszútávú, szezonális modellek szerint az idei nyár összességében az átlagosnál melegebb lehet. A három hónapot együttvéve a szokásosnál valamivel kevesebb csapadék hullhat.
Júniusban a kezdeti hűvös idő után már kissé emelkedik a hőmérséklet, a zápor, zivatarhajlam azonban még egyelőre megmarad.

Európa felett még mindig jelentős a hőmérsékleti kontraszt. A kontinens nyugati, északi, illetve részben még a középső tájain is nagy kiterjedésű, hűvös légtömeg helyezkedik el, ezeken a területeken a nappali hőmérsékletek elmaradnak az ilyenkor szokásostól. Európa déli, délkeleti, keleti tájain azonban ennél jóval melegebb az idő, többfelé 30 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

A jelentős hőmérsékleti kontraszt meglehetősen változékony, mozgalmas időt okoz. A Kárpát-medence a hőkiegyenlítődés miatt vándorló légtömegek ütközőzónájában helyezkedhet el. A hideg és melegfrontok gyakran váltogatják egymást, a felmelegedések azonban eleinte csak rövid időszakokra lesznek jellemzőek. A felettünk lelassuló, hullámzó hidegfrontok pedig helyenként kiadós csapadékot is okozhatnak.

Az idő előrehaladtával, még nyár első hónapjában a hűvös légtömeg folyamatosan zsugorodik, illetve visszahúzódik messze északra. Ennek hatására egyre inkább csökken a hőmérsékleti kontraszt, ritkulnak a frontok, nyugodtabb időjárás köszönthet be.

null

A nyár derekára már egyre inkább anticiklonális hatások alakíthatják időjárásunkat, ( 1. ábra, 4. ábra ) azaz növekedhet a naposabb, szárazabb időszakok hossza.

A Nyugat-Európa felett kialakuló ciklonok előoldalán pedig akár tartósabb déli áramlás is kialakulhat felettünk, amellyel már afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek fölénk. Tartós, szélsőséges meleg a jelenlegi számítások szerint nem valószínű, kánikulai időszakok azonban gyakran fordulhatnak majd elő.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: az ECMWF modell nyomás (Z500) anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

2. Ábra: az ECMWF modell hőmérsékleti ( T2m ) anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

3. Ábra: az ECMWF modell csapadék anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

4. Ábra: multi-system-többrendszeres nyomás (Z500) anomália előrejelzés június-július-augusztusra.

null

5. Ábra: multi-system-többrendszeres hőmérsékleti (T2m) anomália előrejelzés június-július-augusztusra.

null

6. Ábra: multi-system-többrendszeres csapadék anomália előrejelzés június-július-augusztusra.

null

7. Ábra: június elején még jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt Európa felett, így kezdetben folytatódhat a változékony, frontokkal tarkított idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, nyár, időjárás